Criza gazului în Moldova: cauze și autori

Începând cu 16 decembrie 2024, în Moldova a fost instituită o stare de urgență în sectorul energetic, care va dura 60 de zile. Cauzele principale ale crizei sunt presiunea politică din partea „Gazprom” și erorile de gestionare a sectorului gazier din țară.

Cauzele crizei

Unul dintre motive a fost informația conform căreia, începând cu 31 decembrie 2024, expiră termenul contractului dintre Ucraina și „Gazprom” pentru tranzitul gazului, iar Ucraina nu va prelungi acordul. Totuși, Rusia nu se grăbește să rezerveze capacitățile pentru „Fluxul turcesc” — o rută alternativă pentru livrarea gazului în Transnistria, unde se află GRES Moldova, care furnizează energie electrică întregii Moldove.

În paralel, în Chișinău a izbucnit un scandal intern. În perioada de vară, când prețurile gazului erau scăzute, Moldova nu a achiziționat cantitatea necesară de gaz pentru iarnă. Drept rezultat, începând cu 1 decembrie 2024, tariful pentru gaz pentru populație a fost majorat cu 27,5% — până la 0,85 euro pe metru cub.

Criza internă și situația politică

Criza în sectorul energetic din Moldova s-a agravat pe 25 noiembrie 2024, când fostul ministru al energiei Victor Parlikov și șeful „Moldovagaz” Vadim Cheban au plecat la Sankt Petersburg pentru a se întâlni cu președintele Consiliului de Administrație al „Gazprom”. În acea zi, compania „Moldovagaz” a depus o cerere la ANRE pentru majorarea tarifelor, justificându-se cu creșterea prețurilor de pe piață. Totuși, cu o lună înainte de această vizită, fostul ministru susținea public că nu sunt motive pentru creșterea prețurilor.

După cum s-a aflat mai târziu, Moldova a încărcat în depozite doar volumul de gaz care ajunge până în ianuarie 2025. Ca răspuns la acuzații, între Ministerul Energiei, „Moldovagaz” și compania de stat „Energocom” a început o schimbare de vină pentru criză.

Pe 3 decembrie 2024, în Parlamentul Moldovei au avut loc audieri publice privind situația din sectorul energetic, însă acestea nu au adus rezultate clare. Partidul Socialiștilor (PSRM) a inițiat o moțiune de cenzură împotriva guvernului, însă aceasta nu a fost susținută de deputați. În urma acestui fapt, pe 5 decembrie 2024, președintele Maia Sandu l-a demis pe ministrul energiei Victor Parlikov, iar pe 12 decembrie 2024 a demisionat și șeful „Energocom” Victor Bînzari.

Gaz pentru Transnistria: cum afectează întreaga Moldovă

În ciuda creșterii prețurilor, gazul pentru Moldova de pe malul drept va fi furnizat. Totuși, situația din Transnistria ridică mai multe îngrijorări. În Transnistria a fost instituită o stare de urgență, iar pe 11 decembrie 2024, deputații regiunii nerecunoscute au aprobat un decret privind introducerea stării de urgență în economie pentru 30 de zile. Acest lucru presupune economisirea gazului, crearea de rezerve și interzicerea exportului de gaz, cu excepția energiei electrice.

Situatia actuală cu gazul pentru Moldova și Transnistria

Dacă gazul va fi insuficient, GRES Moldova va fi nevoită să treacă pe cărbune pentru generarea energiei electrice pentru Transnistria. Totuși, pentru restul Moldovei, acest gaz nu va fi suficient. În cazul în care livrările de gaz vor înceta complet, Chișinăul poate achiziționa energie electrică din România, dar costul acesteia va fi de trei ori mai mare.

Contextul politic și planul de acțiune

Sergey Tofilat, expert în domeniul energiei, subliniază că „Gazprom” folosește gazul ca instrument de presiune asupra Moldovei, creând criza în contextul alegerilor parlamentare viitoare. Oleg Serebrian, vicepremier pentru reintegrare, a declarat că riscurile sunt acum mai mari decât în criza energetică din toamna anului 2022. Chișinăul este pregătit să ofere compensații pentru 300.000 de cetățeni din Transnistria, dar nu și pentru întreprinderi.

Sprijinul UE și măsurile guvernului

Uniunea Europeană continuă să sprijine Moldova în depășirea problemelor energetice. Yanis Majeyks, șeful reprezentanței UE la Chișinău, a declarat că UE a acordat Moldovei un ajutor de 240 milioane de euro pe parcursul a trei sezoane de iarnă. Guvernul Moldovei a pregătit, de asemenea, un plan de acțiune pentru depășirea crizei energetice, care include 31 de scenarii și furnizarea prioritară de energie electrică spitalelor, grădinițelor și altor obiecte esențiale.

Surse – https://www.dw.com/ru/v-moldove-snova-gazovyj-krizis-v-cem-pricina-i-kto-vinovat/a-71050731

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *